Home Blogg Hur mycket får jag dra med min bil

Hur mycket får jag dra med min bil

by Gustav Granberg

Hur mycket får jag dra med min bil?

När du undrar ”Hur mycket får jag dra med min bil?” är det första steget att alltid titta på din bils registreringsbevis. Där hittar du fordonets tekniska data: totalvikt, tjänstevikt, maxlast m.m. Men varför är det då viktigt att veta hur mycket jag får dra med min bil? Jo, att dra för tungt slitage inte bara på bilen men kan också vara olagligt och resultera i böter.

Okej, men räcker det att bara kolla upp det i registreringsbeviset? Absolut inte! Skick, belastning, hastighet och däcktryck måste alla tas i beaktande. Nu märker du väl att det här ämnet kan bli riktigt komplicerat, eller hur? Låt oss därför bryta ner det i enklare bitar.

Term Förklaring Tips
Totalvikt Din bils totala vikt inklusive last Ange inte över denna vikt
Tjänstevikt Vikten av bilen när den är tom och redo för tjänst Glöm inte att lasten läggs till tjänstevikten!
Maxlast Det maximala vikten som kan läggas i bilen Överskrid inte denna gräns, den är där av en anledning
Dragvikt Vikten av det som bilen släpar efter sig Kolla upp din vagns vikt inklusive last!

Olagligt att dra för mycket?

Absolut! Det är mycket olagligt att överträda maxlasten. Polisen kan utfärda böter och ibland kan det till och med leda till att bilen omedelbart omhändertas. Så, det är verkligen värt att dubbelkolla detta!

Hur hjälper jag min bil dra?

God skötsel av din bil är nyckeln. Se till att alla delar är väl underhållna, speciellt bromsarna. Kör försiktigt också, speciellt vid högre hastigheter. Och kom ihåg, du är inte bara ansvarig för din egen säkerhet, utan även för andra på vägen!

Att veta ”hur mycket får jag dra med min bil” är viktigt både för säkerheten och för att undvika bockningar i plånboken. Så, håll dig inom gränserna och kör säkert där ute!

related posts