Home Blogg Markus Aujalay är hela Sveriges mästerkock

Markus Aujalay är hela Sveriges mästerkock

by Jakob Israelsson
Chef

På senare år har kockar kommit att bli superstjärnor. Fler och fler matlagare dyker upp i tv-rutan och bjuder på såväl recept som sin personlighet. Vissa kockar är mer frekventa på tv än andra. Markus Aujalay är en sådan. 

Många är djupt imponerade av Aujalays mångåriga kunnande inom mat. Denna 51-åring har nämligen ett minst sagt gediget CV, och hans kärlek till mat går inte att ta miste på. Som ständig medlem i TV4:s stora matlagningsprogram “Sveriges mästerkock” visar Markus Aujalay att mat är ett ämne han tar på allvar. Och en praktik han gärna vill lära ut. 

Markus Aujalay har rötter i både Asien och Europa

Förutom Markus Aujalays längd undrar säkert många varifrån Aujalays föräldrar härstammar. Med det svenskklingande förnamnet och exotiska efternamnet kan det vara svårt att gissa hans påbrå. Markus Aujalays pappa kommer från början från Myanmar, eller Burma som det hette förr. Därifrån emigrerade hans far och mötte så småningom Markus svenska mamma. 

Tillsammans flyttade de till Uppsala och år 1971 fick de sin son Markus Aujalay. Förutom en burmesisk far har Aujalay även rötter från norra Indien, där hans farfar härstammade ifrån. För att få veta mer om sin släkt deltog Markus Aujalay år 2021 i programmet “Vem tror du att du är?” som sändes på Discovery+. Utöver Aujalay deltog även Felix Herngren, Johan Ulvesson, Linnea Henriksson, Carolina Gynning och Maria Lundqvist i programmet. 

Markus Aujalays intresse gav honom tidigt ett toppjobb

Yrket kock var något som kom naturligt, och väldigt tidigt, för Markus Aujalay. Redan i övre tonåren arbetade han i köket. Under sin gymnasietid förstod Aujalay att han var menad att arbeta bakom grytorna. 

Som tjugoåring fick han chansen att visa framfötterna på restaurang Operakällaren. Denna restaurang har ett ytterst gott rykte och dess historia går tillbaka så långt som till slutet av 1700-talet. Att få arbete på denna krog redan som tjugoåring var, med andra ord, något stort och något som Aujalay tog på största allvar. 

Sammanlagt arbetade Aujalay på Operakällaren under fem år innan han, för att utvecklas vidare, arbetade utomlands under några år. Aujalay hann med såväl Spanien, Danmark och Belgien innan han återvände till Sverige och började arbeta på stockholmskrogen Fredsgatan 12. Det var på denna restaurang Markus Aujalay var kock när han år 2004 fick det prestigefyllda utnämnandet “Årets kock”. Andra kockar som fått äran att bära denna titel är Tommy Myllymäki (2007), Christian Hellberg (2001) och Tom Sjöstedt (2008). 

Markus Aujalay – en rättvis domare med varierande kollegor 

Markus Aujalay har, som tidigare nämnts, suttit tryggt på en av domarstolarna i “Sveriges Mästerkock” sedan starten i svensk tv år 2011. Programmet är en svensk version av det ytterst populära internationella formatet “Masterchef”. Det är mycket älskat av de svenska tittarna och varje år går flera tusen hemmakockar på audition för att försöka knipa en av de åtråvärda platserna i programmet. 

Aujalays kollegor har varierat lite under åren. Länge hade han kocken Leif Mannerström vid sin sida, men de två senaste säsongerna har domar-trion utgjorts av Markus Aujalay, Mischa Billing och Tom Sjöstedt. Markus Aujalay har även ett eget litet program efter “Sveriges Mästerkock”, där de utslagna ur huvudprogrammet får tävla mot varandra.

Detta program heter “Efter stängning” och med Aujalay som ensam ledare får de tävlande laga smakrika och nyskapande recept i detta “eftersnack”. Utöver den traditionella versionen av “Sveriges Mästerkock” har Aujalay även suttit i juryn i “Sveriges Mästerkock VIP” och “Sveriges yngsta mästerkock”. 

Markus Aujalay driver restaurang med ex-frun

År 2015 slog bomben ner: Markus Aujalay och hans hustru sedan många år, Erika, hade bestämt sig för att gå skilda vägar. Erika, numera Michael, har tillsammans med Markus Aujalay, Enya Aujalay, Zack Aujalay och Mino Aujalay. De tre barnen är alla mer eller mindre vuxna idag.

Trots skilsmässan har Erika och Markus fortsatt att arbeta tillsammans. Erika är i botten skribent och informatör och har erfarenhet från IT-branschen. Idag sitter hon som VD för Winterviken, en festvåning med café och konferenslokaler som hon driver ihop med sin före detta make.

Utöver Winterviken äger det forna paret även restaurang Tegelbacken ihop. Tegelbacken ligger mitt i centrala Stockholm och inriktar sig på mellanrätter som ska kännas okonstlade och vara smakrika. Detta koncept verkar gå hem då Tegelbacken överlevt i över sju år och omnämns, med lovord, i White Guide. 

related posts