Home Blogg Johan Rabaeus – från Ondskan till Stig Helmer och barnfilmer

Johan Rabaeus – från Ondskan till Stig Helmer och barnfilmer

by Jakob Israelsson
THEA1

Johan Rabaeus är en omtyckt skådespelare som av många känns igen för en hel del lite mörka och elaka roller. Han har varit otroligt flitig på Sveriges teatrar, och likaså hårt arbetande genom åren med många produktioner för tv och film. 

Snabbfakta om Johan Rabaeus:

FödelseortStockholm
Födelseår1947
NamnCarl Magnus Johan Olof Rabaeus
PartnerCamilla Thulin

Johan Rabaeus familjebakgrund och uppväxt

Johan Rabaeus föräldrar var diplomater och det gjorde att familjen flyttade många gånger under Johans uppväxt. När han var riktigt liten levde man ett tag i Prag, senare i Paris och så vidare. När han var åtta år bodde hans familj i New York och då dog hans lillasyster i en tragisk olycka i hemmet, vilket förstås påverkade hela familjen djupt och satte spår i Johans fortsatta uppväxt. 

Att han bodde i olika länder under uppväxten gjorde också att han tidigt lärde sig olika språk, som tjeckiska och franska. Man kan fråga sig hur många språk Johan Rabaeus behärskar idag, vilka språk som “suttit kvar”. Det är inte förvånande att han för 10 år sen när man i Stockholm organiserade en översättning och inläsning av August Strindbergs novell “Ett halvt ark papper”, spelade in den på svenska, engelska och franska. 

Efter studier inom handel och några olika jobb, slog han tidigt om till skådespelaryrket och gick först på Inge Waerns Teaterstudion. Det gick bra och åren 1975–1976 var han på Riksteatern. Senare spelade han vid Modellteatern i Eskilstuna, Turteatern och Pistolteatern. 1984 började han på den berömda Dramaten i Stockholm, där han har fortsatt arbeta. Han har även spelat roller på Stockholms stadsteater. De flesta känner dock igen Johan Rabaeus från filmer och tv-serier. 

Rollen i Sällskapsresan

De flesta svenskar har sett någon av Lasse Åbergs filmer “Sällskapsresan” och många har sett alla och älskar dem. Johan Rabaeus dök upp i den tredje filmen “SOS – en segelsällskapsresa” från år 1988, där han spelade Henkan. Henkan var värd för en fest med många inbjudna från överklassen. Dit kom förstås också Stig Helmer och Ole, men objudna. 

Den tredje “Sällskapsresan” handlar för övrigt om en tävling med segelbåtar i Stockholms skärgård, intriger inom skärgårdskommunen  – och naturligtvis en gullig romans med Stig Helmer och i det här fallet Anna-Vera.

Andra filmer Johan Rabaeus medverkat i

Det var inte den första filmen som Johan Rabaeus var med i. Han gjorde debut som filmskådespelare redan år 1977 i filmen “Ögonblick av uppror”. 1989 var han med i en av filmerna om polisen Hassel, nämligen “Hassel – Terrorns finger”. 1993 medverkade han i “Drömkåken”, 1995 i “Stannar du så springer jag” och 2003 i “Ondskan”, för att bara nämna några. 

Tv-serier har ofta haft med den färgstarke skådespelaren Johan Rabaeus. Några exempel på det är “Varuhuset” från 1987, “Goltuppen” från 1991 och “Rederiet” från 2001. 

Johan Rabaeus har ofta haft lite mörka och skrämmande roller, som till exempel en sadistisk styvfar (“Ondskan”) eller som Mozarts fiende Salieri (“Amadeus”). I en intervju i Senioren från 2015 säger han att det är roligare att spela onda personer. Han har också spelat med i många barnfilmer, där han bland annat gjort olika röster. 

Johan Rabaeus familj

Johan Rabaeus fru, eller rättare sagt sambo, är Camilla Thulin. Hon är modedesigner och kostymtecknare och har bidragit med scenkläder på många teatrar, inte minst på Dramaten. 

Paret har valt att inte ha några barn. 

Förhållandet till Johans egen familj var inte så bra efter tonåren då han till slut bröt fullständigt med pappa Bengt. Det var absolut inte populärt att välja banan som skådespelare istället för att jobba inom handel eller något liknande. Relationen till föräldrarna blev dock bättre med åren. 

Johan Rabaeus trogen Dramaten

Johan Rabaeus har som sagt funnit sin plats på teatern Dramaten, där han varit med vid otaliga scenproduktioner. Dramaten är för många “teatern med stort T” i Sverige. Den heter egentligen Kungliga Dramatiska Teatern och den grundades redan 1788 av konungen Gustav III.

När den nuvarande nuvarande byggnaden vid Nybroplan invigdes 1908 spelade man August Strindbergs “Mäster Olof”. År 1919 satte man upp “Köpmannen i Venedig” i Olof Molanders regi. 

Pjäser Johan Rabaeus medverkat i (urval):

  • Titta det blöder –1987
  • Mäster Olof – 1988
  • Tolvskillingsoperan  – 1988
  • Carl XII – 1990
  • Peer Gynt  – 1990
  • Tiden är vårt hem  – 1992
  • De löjliga preciöserna  – 1994
  • Tartuffe  – 2000
  • Sound of Music – 2003
  • Doktor Zjivago – 2014
  • Funny Girl  – 2020

related posts