Home Blogg Cecilia Düringer vill undervisa utan att det märks

Cecilia Düringer vill undervisa utan att det märks

by Jakob Israelsson
TEACH

Cecilia Düringer är gymnasieläraren som älskar att berätta en historia och lära ut viktig kunskap utan att eleverna märker det. 2017 klev hon in i radiostudion och ville aldrig lämna den. Som programledare för P3 Historia fortsätter hon fängsla och undervisa lyssnarna. 2022 blev hon känd för TV-publiken när hon tillsammans med medtävlaren Jonatan Unge vann sin första omgång av frågeprogrammet ”På spåret”.

Snabbfakta om Cecilia Düringer

ÅlderFödd i Östergötland 9 juni 1979 (43 år).
Yrke Gymnasielärare i svenska och historia.
Familj Sambo, David Rune.
Aktuell medProgramledare för ”P3 Historia” sedan 2017.Vinnare i På spåret 2022, tävlade tillsammans med Jonatan Unge.

Cecilia Düringers väg till läraryrket

Cecilia Düringer är född den 9 juni 1979 och uppvuxen på landsbygden i Östergötland. Hon har berättat att hon under uppväxten läste mycket böcker. Hon gick gymnasiet i Linköping och fortsatte sedan till universitetet där hon läste litteratur och historia.

Efter studierna behövde hon ett jobb för att kunna betala hyran. Av en tillfällighet tog hon ett vikariat som lärare på en gymnasieskola. Mötet med eleverna i årskurs två har hon beskrivit som kärlek vid första ögonkastet. Upplevelsen ledde till att hon läste in lärarexamen och stannade kvar som lärare i svenska och historia på gymnasiet i nästan femton år.

P3 Historia – Cecilia Düringer fortsätter undervisa i radio  

2017 fick Cecilia Düringer, ännu en gång av en tillfällighet, nys om ett jobb och sökte. Den här gången som programledare för ett nytt radioprogram i Sveriges Radio. Hon har berättat att hon under anställningsintervjun tyckte det var så roligt att vara i radiostudion att hon inte ville gå därifrån.

Sedan dess har P3 Historia, som programmet kom att heta, släppt en mängd avsnitt. Upplägget i P3 Historia är att varje program handlar om en historisk person. Med hjälp av viktiga vändpunkter och händelser i den personens liv berättar Cecilia Düringer om viktiga historiska skeenden.

Inför varje program läser Cecilia Düringer och de andra på P3 Historias redaktion allt de kommer över om personen och tiden. Minst två biografier och massa annat om såväl den aktuella personen som tiden det utspelar sig i. Om ett avsnitt till exempel handlar om en gammal kung som gifte sig måste redaktionen ta reda på vilka rätter middagen på deras bröllop bestod av, hur besticken såg ut, i vilken ordning rätterna kom och så vidare.

Cecilia Düringer och P3 Historia vann “Stora radiopriset”

Podden vann redan första året, 2017, ”Stora radiopriset” för ”Årets rookie”. 2018 slutade Cecilia Düringer jobbet som lärare för att arbeta heltid med P3 Historia. Hon har sagt i en intervju att hon inte tror att hon hade klarat radiojobbet utan sin erfarenhet som lärare. En lärare behöver vara påläst och hela tiden lära sig nytt och mer. Det är också viktigt att hitta ett tilltal som är en blandning av fackliga termer och en mer lättsam ton. Hon upplever att eleverna är mer alerta när hon blandar språket på det sättet.

Ett litet urval av avsnitten i P3 Historia:

  • Marie Curie – ett strålande geni
  • Nefertiti – mytomspunnen forntida härskare
  • Napoleon – resan till kejsartronen
  • Charlie Chaplin – från rännstensunge till Hollywoods hetaste
  • Nostradamus – stjärnskådaren som skrev in sig i evigheten
  • Martin Luther King – kampen, drömmen och det brutala motståndet
  • Anne Boleyn – Henrik VIII:s halshuggna drottning
  • Elisabeth I – gift med England

Cecilia Düringer och Jonatan Unge vinner ”På Spåret” 2022

Under vintern 2021-2022 blev Cecilia Düringer känd även för TV-publiken. Med Jonatan Unge som medtävlare ställde hon för första gången upp i SVT:s ”På Spåret”. Och det gick bra för dem. De tog sig hela vägen till final och vann ”På Spåret” 2022.

Cecilia Düringer har sagt att hon lärde sig läsa som liten, och allt sedan dess har hon läst stora mängder text. Hon har haft lätt för att komma ihåg vad hon läser. Kanske var det just det som ledde till vinsten i ”På Spåret”. Själv har Cecilia sagt i intervjuer att hon tror att de flesta lärare skulle klara sig bra i programmet eftersom de har en bred utbildning och lång träning i att tänka snabbt.

Cecilia Düringers annorlunda tatuering

När ”På Spåret” sändes i SVT skymtades ibland Cecilia Düringers tatueringar och de väckte nyfikenhet. På utsidan av vardera armen, från strax nedanför lillfingret till en bit upp på underarmen löper varsitt rakt streck. De kom till efter flera års funderingar, eftersom raka linjer är det snyggaste Cecilia Düringer vet.

related posts