Home Blogg Dantes inferno: spel och film baserat på spelet

Dantes inferno: spel och film baserat på spelet

by Jakob Israelsson
gamer

Dantes inferno är ett spel för dator som släpptes 2010. Den är baserad på Dante Alighieris Inferno och inspirerade en film med samma namn som släpptes 2021. Spelet baseras på samlade verk av Dante Alighieri. Ett banbrytande stridsspel, undrar du. Inte riktigt. Dante’s Inferno lånar mycket från föregångare som God of War och liknande spel i genren. Självklart har Dantes inferno nivåer du måste ta dig igenom.

Snabbfakta om Dantes inferno:

Spelets namnDantes inferno
Filmens namnDantes inferno: ett animerat epos
Baserade påInferno av Dante Alighieri
TemaDantes allegoriska vandring genom helvetet

Dantes inferno spel 2010

  • Konsol: PlayStation 3, Xbox 360
  • Utvecklare: Visceral Games
  • Släppt: 9 februari 2010

Dante i Dante’s inferno är spelets huvudkaraktär som använder Holy Cross, en distansattack. Även om korset kan användas på egen hand för att avvärja fiender eller klippa vingarna på flygande fiender, så briljerar det verkligen när det används tillsammans med Dantes lie.

Pussel och strider

Det är bra att striderna känns så realistiska, för du kommer att strida en del. Visst finns det några Dante’s inferno pussel som Dante måste ta sig igenom när han tar sig ner i och genom helvetets cirklar. Men fokus här ligger helt klart på striden – det är uppenbart att Visceral tidigt prioriterade detta.

För att hålla saker och ting fräscha kastar spelet in uppgraderingar via ett färdighetsträd, uppdelat i två vägar – Holy och Unholy. Framstegen baseras på spelval som spelaren gör – straffa fiender och låsa upp uppgraderingar i den oheliga vägen; ge dem absolution för att fortsätta på den heliga vägen. Reliker kan också utrustas för att förbättra Dantes förmågor ytterligare, vilket gör att färdigheterna känns fräscha ända fram till spelets slut.

Visuellt är Dante’s Inferno fantastiskt, både tekniskt och konstnärligt. Viscerals vision av helvetet – baserad på Alighieris text samt ett brett spektrum av konstnärers tolkningar – är lika imponerande som den är morbid. När du rör dig genom cirklarna – från Limbo till Treachery – är skillnaderna tydliga, både i fiendens utformning och i miljöerna, varav många känns levande: förvridna kroppar och rörelser är en del av terrängen, och du kan höra deras skrik och tjut eka i luften.

Vem är Antony i Dante’s Inferno?

Antonius eller Antony befann sig i den andra cirkeln på grund av sina lustsynder, då han bokstavligen levde i sin älskare Kleopatras kropp. Han bar ett svärd och en sköld, och dessutom en rustning gjord av gyllene händer och fingrar som var ympade på hans hud.

Vem var ängeln i Dante’s Inferno?

Beatrice, som är en av de välsignade i himlen, alltså en ängel, hjälper Dante på resan genom att be en ängel att hitta Vergilius för att vägleda honom genom helvetet. Liksom Dante och Vergilius motsvarar Beatrice en historisk personlighet.

Dante’s inferno film

  • Namn: Dantes inferno, ett animerat epos
  • Engelskt namn: Dante’s Inferno, an Animated Epic
  • Släppt: 2021 (ska alltså inte förväxlas med filmen från 1935)
  • Regissör: Mike Disa
  • Typ: animerad

Dante har återvänt från korstågen bara för att få veta att hans älskade Beatrice är död. Dantes handlingar har dömt Beatrice till helvetet, och nu måste Dante resa in i helvetets gruvor för att rädda henne från evig fördömelse. Men enligt Wikipedia ställs Dante inför helvetets fasor, vilket får honom att ompröva sitt eget förflutna, människorna i hans liv och hur han föll till ett lågt tillstånd. 

Recension av filmen

Filmen är baserad på det videospel vi har nämnt ovan. Även om filmen är lite för lång har den några intressanta sekvenser.

Många av dess speladaptioner är ganska korta, men Dante’s Inferno: An Animated Epic är en något längre anpassning. Filmen går igenom nivå efter nivå i helvetet, fokuserar på varje synd och visar en allt mer splittrad Dante som ställs inför sina misstag. Mycket av Dantes Inferno var en återspegling av den tid då den skrevs, och den aspekten har till stor del, av uppenbara skäl, gått förlorad men med mer strider drar filmen ut på tiden.

Filmen har dubbats av de största Hollywood-stjärnorna som Graham McTavish, Vanessa Branch, Steve Blum och Peter Jessop som spelar huvudrollerna Dante, Beatrice, Lucifer respektive Virgil. Mark Hamill dubbar Dantes far.

Även om varje sekvens innehåller animationer i olika stilar hade det varit trevligt att se mycket mer radikala förändringar mellan nivåerna i samma format som andra antologiska experimentella filmer. På många sätt kanske man inte förväntar sig så mycket mer av en videospelsadaption, men den kunde faktiskt ha blivit riktigt smart och innovativ.

related posts