Home Blogg Hur känns foglossning?

Hur känns foglossning?

by Jakob Israelsson
pregnancy

Foglossning, eller graviditetsrelaterad bäckensmärta som det numera kallas inom vården, uppkommer i samband med graviditet. Under graviditeten mjukas bäckenets leder upp för att bebisen ska kunna komma ut. Men det är alltså inget som lossnar eller går sönder. 

Uppmjukningen av bäckenet är helt normal, men för vissa gravida kvinnor leder den till att det gör ont  i bäckenet – dvs graviditetsrelaterad bäckensmärta. Så med detta sagt – hur känns foglossning? Smärtan sitter i nedre delen av ryggen – ländryggen – och i de bakre bäckenlederna. För många är det svårt att avgöra om smärtan sitter i den ena eller båda dessa delar. Den gravida kan också eller i stället ha foglossning fram i bäckenet. Då känns det mer som att det gör ont i underlivet.

Molande, huggande eller ilande smärta i bäckenet vid foglossning

Smärtan vid foglossning beskrivs som molande, huggande eller ilande och sitter ofta i korsryggen, bak i bäckenet. Det kan göra ont över skinkorna och ibland flyttar värken från ena sidan till den andra. Foglossning kan kännas som smärta över blygdbenet eller höften (ena eller båda). Värken kan stråla ner mot benen, bak mot låren eller ner mot ljumskarna.

Den som är gravid kan vid foglossning känna en låsning i benet eller ryggslutet som gör att det blir svårt att gå. Det kan vara svårt att vrida sig eller att böja sig ner. Det kan göra ont att gå i trappor eller att sitta på golvet. Det gör ofta mer ont på kvällen, efter att ha varit aktiv under dagen.

Det är olika för olika personer hur ont det gör. Ungefär hälften av alla gravida får inte alls ont. För den andra hälften förekommer allt från lindrig smärta, till foglossning som gör att det blir svårt eller omöjligt att gå och att man kan behöva använda kryckor.

related posts