Home Blogg Hur mycket vatten drar en tvättmaskin

Hur mycket vatten drar en tvättmaskin

by Gustav Granberg

Hur mycket vatten drar en tvättmaskin egentligen?

Alla vet vi nog att tvättmaskiner använder vatten för att genomföra sina program. Men har du någonsin stannat upp och frågat dig ”hur mycket vatten drar en tvättmaskin egentligen?” Ett svar är lite svårare att komma till och det beror på flertalet faktorer. Låt oss gräva djupare i ämnet.

Tvättmaskinens kapacitet och vattenförbrukning

Tvättmaskinens kapacitet har en stor inverkan på hur mycket vatten som används. Logiskt nog, ju större tvättmaskinens kapacitet, desto mer vatten krävs det för att tvätta kläderna. En tvättmaskin med en kapacitet på 1 kg drar ungefär 50 liter vatten, medan en stor kapacitet på 8 kg kan dra upp till 100 liter vatten!

Energi- och vatteneffektivitet

Nyare tvättmaskiner är vanligtvis mycket mer energi- och vatteneffektiva än äldre modeller. En modern tvättmaskin kan spara upp till 30% av vattnet jämfört med en äldre modell, så att byta till en nyare modell kan spara massor av vatten!

Trots detta kan även programval och laststorlek påverka vattenförbrukningen. Så, hur mycket vatten drar en tvättmaskin? Det beror på så många faktorer att ett specifikt svar är svårt att ge!

Typ av Tvättmaskin Mängd vatten per tvättcykel Energiklass
Standard (5-7 kg) 50-70 liter A+
Stor kapacitet (8-10 kg) 80-100 liter A++
Äldre modeller 100+ liter B
Moderna energieffektiva 35-50 liter A+++

Slutsats

Hoppas informationen ovan har hjälpt dig att svara på frågan ”hur mycket vatten drar en tvättmaskin?” Kom ihåg, genom att välja rätt tvättprogram och genom att inte överbelasta maskinen kan du spara både vatten, energi och dina kläder!

related posts