Till skillnad från riksdagsvalet som sker vart fjärde år går man bara till valurnan i Europaparlamentet vart femte år. De ledamöter som väljs genom valet ska representera och tillvarata EU-medborgarnas intressen i Europa.
Bland annat ska de som väljs stifta nya lagar, förhandla fram handelsavtal och se till att de pengar som Sverige bidrar med till EU verkligen används på ett bra sätt. Då det är mycket av det som beslutas på EU-nivå som påverkar Sverige är det viktigt att man använder sin röst och går och röstar. Men var och hur röstar man i EU valet?
Hur går det till när man röstar i EU valet?
Det är många som undrar och vill ha svar på frågan “hur röstar man i EU valet?” Senaste Europaparlamentsvalet var den 26 maj 2019. Det innebär att nästa val är först 2024. Man har redan beslutat på EU-nivå att valet ska ske i alla medlemsländer någon gång mellan den 6-9 juni 2024. I Sverige brukar man vanligtvis förlägga valdagen på en söndag.
Och hur gör man när man röstar i EU valet då? Precis som i riksdagsvalet kan man även vid EU-valet både förtidsrösta, också med bud. Man kan även rösta från utlandet. Vanligtvis då på någon av Sveriges ambassader runt om i världen. För att få rösta i det svenska EU-valet måste man vara 18 år och EU-medborgare, samt folkbokförd i Sverige.
Väljer man att rösta på själva valdagen ska man rösta i den vallokal som står på det röstkort som man fått skickat till den adress där man är skriven. Vill man istället förtidsrösta kan man göra detta i vilken röstningslokal som helst.
Hur många kandidater kan man rösta på i EU-valet?
I EU-valet har de EU-medborgare som är berättigade att rösta hittills kunnat rösta på de nationella politiska partierna och deras representanter i Europaparlamentet. Det betyder att alla som är berättigade att rösta får lägga en röst på ett politiskt parti men att de även kan rösta specifikt på en person innom detta parti.
Kanske kommer detta dock att ändras till nästa val då en majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet vill att man även ska kunna rösta på kandidater från andra EU-länder. Blir detta verklighet så kommer det att finnas två listor att välja mellan. En med de nationella partierna och deras kandidater och en lista med kandidater från andra medlemsländer.