Home Blogg Vad ska man inte äta när man ammar

Vad ska man inte äta när man ammar

by Gustav Granberg

Vad ska man inte äta när man ammar?

Så, du har blivit mamma och vill göra det bästa för ditt barn, eller hur? Amning är en viktig del av denna process, men det finns vissa saker man ska undvika att äta. Varför? Kommer vi till lite senare men låt oss först bevita det där en fråga i ditt huvud – Vad ska man inte äta när man ammar? Svaret är inte helt svart och vitt, det varierar en del, men det finns några allmänna råd att leva efter!

Zzz, kalla det för vad du vill!

Inför oss har vi en kort lista med matvaror som i allmänhet rekommenderas att undvika när man ammar. Observera att detta inte är en alltför strikt förteckning. Känsligheten för olika typer av mat kan variera stort mellan olika individer och barn:

  • Koffein – Låt oss börja med någonting som många av oss dricker varje dag; kaffe. Koffein kan påverka ditt barn genom att göra det svårare för dem att sova, och kan även orsaka kräkningar och diarré. Å andra sidan behöver du inte nödvändigtvis ge upp din kärlek till kaffe helt och hållet, men minskning kan vara bra.
  • Nötter – Om det finns någon i din familj som är allergisk mot nötter, bör du överväga att inte äta dem när du ammar.
  • Alkohol – Alkohol går över i modersmjölken och kan skada ditt barn. Det rekommenderas att man inte dricker alkohol när man ammar.
  • Rå fisk och skaldjur – Anledningen är att vissa råa livsmedel kan innehålla parasiter och bakterier.

Fokus på din hälsa

När det kommer till amning, ligger fokus faktiskt på din hälsa. Du överför näringsämnen till ditt barn, så du måste se till att du äter en balanserad diet. Om du äter ett varierat kost och undviker nedanstående livsmedel, gör du det bra!

Livsmedel Varför att undvika Potentiella effekter på barnet
Koffein För mycket stimulerar barnet Kräkningar och diarré
Nötter Allergirisken Allergiska reaktioner
Alkohol Försvårar barnets utveckling Allmän försämring av hälsan
Rå fisk och skaldjur Risk för parasiter och bakterier Sjukdom

Det var allt!

Det var allt för idag, mammor! Kom ihåg, ingen är perfekt. Det bästa du kan göra är att göra det bästa du kan. Och kom ihåg, VARJE mamma gör misstag. Så håll huvudet högt, fortsätt göra ditt bästa, och du kommer att vara bra. Lycka till!

related posts