Home Blogg Belgian Blue, korna som hamnade i medias fokus

Belgian Blue, korna som hamnade i medias fokus

by Jakob Israelsson
cows2

För ett antal år sedan var det stor medialt pådrag kring de storväxta korna av sorten Belgian Blue.

Belgian Blue är nötkreatur som är speciellt framavlade för att ge en så stor köttproduktion som möjligt, och medias rapportering handlade mycket om djurens stora och kraftiga kroppar. Belgian Blue eller Belgisk blå som det blir på svenska, kännetecknas främst av sin kraftiga och välutvecklade muskulatur och sin stora kroppshydda.

Snabba fakta om Belgian Blue:

Vad?Ett nötkreatur, namnet kommer från dess blåskimrande färg
Var?Ursprungligen från Belgien, men spritt i många länder
När?Sedan 1800-talet
Varför?För att ge hög köttproduktion

Belgian Blue, vikt vid slakt runt 300 kilo

En Belgian Blue kalv väger runt 300 kilo vid slakt, och ger ungefär 150 kilo kött, vilket är betydligt mycket mer än de vanliga kalvarna ger. Den stora mängden kött är också orsaken till att Belgisk blå kor blivit så populära. Men framaveln av dessa djur är mycket omstridd.

Många experter anser att det finns många nackdelar med Belgisk blå kor. Rasen har mindre lever och mindre lungor än de vanliga avels- och mjölkkorna, trots att deras kroppar är betydligt mycket större. Förespråkare av Belgisk blå menar att detta inte utgör ett problem då alla däggdjur har en överkapacitet i sina organ. Men alla experter är inte eniga utan menar att Belgisk blå löper större risk att drabbas av svåra luftvägsinfektioner till följd av lungornas mindre storlek.

En del tror felaktigt att Belgian Blue är uppfödda på steroider, men det är alltså en målmedveten avel som ligger bakom djurens kroppsvolym.

Belgisk blå i Sverige sedan EU-inträdet

Nötköttet från Belgisk blå är till följd av djurens kraftiga muskulatur magrare än på annat nötkött, vilket gjort det mycket eftertraktat. Belgisk blå finns i Sverige sedan vårt EU-inträde, men det är inte tillåtet att avla Belgisk blå ras i Sverige.

Belgisk blå eller Belgian Blue är GMO (genetisk modifierad organism) i dess mest raffinerade form och många köttgrossister har tagit avstånd från rasen. Samtidigt visar den på ett slående sätt hur avancerad ingenjörskonsten inom GMO har blivit.

Många profiler inom restaurangbranschen har också i likhet med köttgrossister valt att avstå helt från rasen, trots dess erkänt fina köttdetaljer. Generellt anses kalv- och oxkött vara bland det bästa köttet, till följd av att det är ett magert och mört kött. Det är också ett kött som de flesta äter utan några religiösa betänkligheter, då nötkött anses vara rent kött både inom islam såväl som judendomen.

Kalvkött i recepten i Sverige och utomlands

Oavsett om man väljer att köpa kött från belgisk blå, eller väljer vanligt kalvkött, finns det mängder av maträtter att tillaga av dess fina köttdetaljer. Många väljer till exempel att servera kalv- eller oxfilé vid speciellt festliga tillfällen, såsom nyår eller bröllop.

Grytbitar av nöt eller kalv är huvudingrediensen i flera klassiska grytrecept, såsom ungersk gulasch, men även i den svenska kalopsen. De lite fetare köttdetaljerna, som entrecôte och T-bone steak, kan med fördel grillas. Den mycket populära rätten Bistecca Fiorentina tillreds till exempel av T-bone stek som grillats ett fåtal minuter i de speciella ugnar som man även bakar pizza i. Köttet blir otroligt mört, tack vare den korta grilltiden på väldigt hög temperatur.

Även den malda färsen av nötkött är en populär ingrediens vid tillagning av olika typer av hamburgare såväl som köttbullar och köttfärslimpor.

Belgisk blå spär på debatten kring kött i stort

Debatten kring Belgisk blås vara eller icke vara, utgör bara en liten del av hela debatten kring kött. I takt med rapporter om global uppvärmning har även köttindustrin, och korna i synnerhet, pekats ut som en stor koldioxidkälla. Röster har höjts för att vi måste sluta äta kött, alternativt äta väsentligt mindre kött än vi gör idag.

Många väljer också att avstå kött av rent principiella eller etiska skäl. Andra gör det av religiösa skäl. Kött har de senaste årtiondena blivit en het potatis och ett upphov till många diskussioner och till och med konflikter. Djurrättsaktivister har gått så långt som till att använda våld och skadegörelse i sin kamp för att stoppa köttindustriernas framfart.

I den andra vågskålen finns dock vissa som hävdar på svårigheter med att få i sig tillräckligt med proteiner om man avstår helt från animaliska produkter. 

Belgisk blå, fakta:

  • Vikt vid slakt ungefär 300 kg.
  • Härstammar ursprungligen från Belgien.
  • Har förekommit sedan 1800-talet.
  • Tillåts i Sverige sedan vårt EU inträde.

related posts