Home Blogg Gyllene Prag restaurang

Gyllene Prag restaurang

by Jakob Israelsson
Restaurant

På Gyllene Prag kan man äta läckra tjeckiska rätter. Kockarna här förbereder välsmakande wienerschnitzel, panerad ost och soppa, som bäst avnjuts med en skummande tjeckisk öl. Denna restaurang i Göteborg är känd för sin goda service och vänliga personal som alltid är redo att hjälpa gästerna.

Snabbfakta om Gyllene Prag:

NamnGyllene Prag
Vad det ärEn tjeckisk restaurang
Var den liggerI Göteborg och Helsingborg
Känd förGod tjeckisk öl och bra service

Om Gyllene Prag

Detta är ett utmärkt ställe, välkänt för alla sanna gothenburgare. Gå dit, ta en öl, ät lite tjeckisk mat och njut av stunden. Det här stället är byggt för just det!

Gyllene Prag – historia

Gyllene Prag i Göteborg är en modern men ändå vintage restaurang som har funnits sedan 1973. Deras fokus har alltid legat på god, rustik mat och sedan 2015 är de även en officiell Pilsner Urquell Tankovna-bar. Det innebär att de tillsammans med systerrestaurangen Schnitzelplatz är det enda stället i staden som serverar färska, ursprungliga Pilsner på tjeckiskt vis. På sommaren flyttar de ut på torget och släpper aldrig taget om det pålitliga konceptet: panerad ost, hemlagade östeuropeiska rätter, en fantastisk atmosfär och utsökt Pilsner.

Gyllene Prag meny – en tjeckisk smak

Gyllene Prag serverar traditionell tjeckisk mat som kokt korv och potatissallad med ryska ägg. Glöm inte efterrätten, du kan få pannacotta, crepes och mycket mer.

Lokalbefolkningen och turister har kommit till denna miniversion av Prag i Göteborg sedan 1973. Här kan du njuta av traditionella tjeckiska rätter och välsmakande pilsner.

Boka bord på Gyllene Prag

För att boka bord på den här tjeckiska restaurangen, kontakta deras personal genom att ringa eller maila enligt kontaktuppgifterna längre ned.

Gyllene Prag Helsingborg

Göteborg är inte den enda staden där du kan beställa en Gyllene Prag lunch. I Helsingborg ligger den tjeckiska restaurangen på adressen: S:t Jörgens plats 8, 252 20 Helsingborg.

Det tjeckiska köket

Tjeckisk mat kräver en omprogrammering av det kulinariska tänkandet: fett är smak, fett är bra och kolesterol är din vän. Den bohemiska maten återspeglar de smakliga influenserna från grannländerna. Tysk import inkluderar surkål och dumplings. Det tjeckiska köket har också anpassat schnitzels (panerade och stekta kyckling- eller fläskköttbitar) från Wien, gulasch från Ungern och andra slaviska basvaror – gräddfil, vinäger, sura grönsaker, pickles – från öst.

De härligaste rätterna

Kött och stärkelse dominerar det nationella middagsbordet. Den mest populära typiska tjeckiska rätten är “Veprova s knedlikem a se zelim” – stekt fläsk som serveras med surkål och knödel. Denna rejäla treenighet på bordet kommer att göra fans av vanlig husmanskost nöjda från början.

Gulasch ligger några snäpp lägre på köksskalan och har en fast plats i kategorin snabb men mättande lunch eller middag. En god gulasch kräver – och åtföljs nästan alltid av – ett tillbehör bestående av svampiga, fluffiga tjeckiska dumplings, som kännetecknas av att de serveras i skivor, ungefär som bröd. De är ofta garnerade med lökskivor och balanserar fint gulaschblandningen av rik sås och nötkött, samtidigt som de hjälper till att ta upp de rika såserna.

Hjärtlig mat kräver en rejäl dryck, och det tjeckiska ölet anses vara världens bästa. Två av de mest kända märkena är Pilsner Urquell, en lätt och humlad brygd, och Budweiser Budvar, som anses vara en nationell skatt – en smakbit och du vet varför.

Svamp med inget vego

Svamp är naturligtvis med i allting som serveras. De frodas i de lokala skogarna och jagas av befolkningen med en passion som normalt är reserverad för fotbollsstadion.

Även om Tjeckien är kustlöst så stänger Tjeckien inte ute fisk- och skaldjursälskare. För de som känner sig klaustrofobiska bland det rikliga utbudet av griskött, nötkött och kyckling finns det flyktvägar som leder till sjöar, bäckar och dammar. Dammodlad öring och karp från södra Böhmen är populära och finns på alla tjeckiska restauranger värda sitt namn.

Vegetariska rätter finns praktiskt taget inte, men det finns tillräckligt med tjeckiska tillbehör – stekt ost, potatispannkakor, olika grönsakssoppor – för de som vill undvika kött.

Efterrätterna är en deja vu-upplevelse av knödel – förutom att de är söta och fyllda med plommon eller annan frukt. Andra efterrätter är äppelstrudel, rullade crepes fyllda med sylt, frukt eller chokladsås och bakverk toppade med mandel, vallmofrömarmelad eller söt ostmassa.

Kontaktuppgifter:
Gyllene Prag restaurang Göteborg
Sveagatan 25, 413 14 Göteborg
+46 31-13 62 62

Gyllene Prag restaurang Helsingborg
S:t Jörgens Plats 8, 252 20 Helsingborg
+46 42 14 19 19

related posts