Home Blogg Ey bro – den sanna historien om den vänskapliga ölen

Ey bro – den sanna historien om den vänskapliga ölen

by Jakob Israelsson
Shirts

Det är sant att historien om Åbros populära ölsort Ey’bro handlar om Eminem, som på en viral video drack Åbro-öl tillsammans med Proof och kompisar och lekte med namnet uttalat på engelska. Nu är det ju så att många historier är lagom sanna, och en kort historia kan bli en lång och ibland blir två historier en. Här kommer två till historier om det ljusa, blaskiga ölet.

Snabbfakta om Ey bro öl

VadÖlsort från Åbro Bryggeri
SmakLjust knäckebröd
VarförEtt lättsamt öl för strandliv
PrisCirka 9 kr (33 cl)

”Ey bro, what you jet for ’r bucks”

En svenskt lagom sann historia hände för ganska länge sedan på en av de lyxigare stränderna på Västkusten. Två äldre amerikaner satt väl förfriskade vid en uteservering och surrade allt högre. Efter ett tag började deras svenska kontanter ta slut, men den ene bad en ung kille vid bordet intill att hämta två sista öl och sa, något sluddrigt: ”Ey bro, what you jet for ’r bucks, bleeeease!” Den unge mannen, som var son till den dåvarande ägaren till Åbros bryggeri, gick och hämtade två små flaskor Åbro-öl för männens sista slantar. Det var den billigaste produkten på stället just då.

När han kom tillbaka sa den som hade gett honom äran att hämta ölen, ”Ey bro… thanks bro!”. Sedan såg han namnet på flaskan, ”Aah…? Ey bro!!”. Han tittade lurigt på ynglingen och sa ”Ey bro, ey bro!!” Det blev världens gapskrattande och till slut fick en vakt be de två muntra männen lämna stället. Den unge representanten för Åbro-familjen berättade denna historia för släkt och vänner, vilken fördes vidare till nästa generation, med lite olika varianter. 

En rolig detalj var gubbarnas strandkläder, båda klädda i precis likadana shorts och hawaiiskjortor i svart, med himmelsblått mönster. Plaggen såg så löjliga ut mot männens röda, solbrända hy. Därav Ey’bro badbyxor.

”Please, a pint ey bro”

En annan lagom sann historia bakom Ey’bro har att göra med ett annat missförstånd. Det var den dag när Lily Collins kom till en pub på Landvetter och sa ”Please, a pint ey bro”. Tjejen bakom disken hade i sorlet uppfattat det som om hon frågade efter något att måla ögonbrynen med (”paint eye brow”). Hon nickade åt höger där Tax Free-avdelningen började, där hon säkert skulle hitta något för att bättra på ögonbrynen. Bredvid Lily stod en person från Åbros marknadsavdelning, som började gapskratta över det som hade hänt.

Nu blev det så bra att Lily blev riktigt tjenis med Åbro-killen. Det gick faktiskt så långt att man bestämde att skapa en ny ölsort, med ett namn som anspelade på “eye brows” och där Lily Collins skulle medverka i lanseringen, med målet att attrahera unga kvinnliga ölälskare. Idén skulle vara att öl – som innehåller rikligt med B-vitamin – är bra för hyn och hårväxten. Tyvärr rann det med Lily ut i sanden, eftersom ”ansvariga” för henne till slut vann och fick henne att dra sig ur – det skulle inte passa hennes image med unga tjejer som drack öl.

Ey’bro gör sin egen historia

Nu spelar ju allt det här ingen större roll, för även om historierna bakom Ey’bro blir fler och fler, så kvarstår detta faktum: ölet är omåttligt populärt, och det gör redan sin egen historia. Så om man ändå vill ha ett ljust och snällt öl, inte minst när man är med tjoande vänner på en solig strand, så erbjuder ju Åbro en perfekt lösning med dryck/kläder.

Om du nu blivit nyfiken på Åbro och deras olika ölsorter så ska du veta att det finns en hel del på Systembolaget, däribland:

  • Åbro Original
  • Åbro Lejon
  • Åbro Export
  • Bryggmästarens Premium Gold
  • Arton56
  • FAT21
  • Småland
  • Kung
  • Fem komma tvåan

related posts