Varför behöver vi järn?
Järn är en kritisk komponent i vårt blod och hjälper till att transportera syre runt i kroppen. Utan tillräckligt med järn kan vi känna oss trötta och utbrända. Så hur får man i sig järn? Lugn, jag ska berätta.
Matkällor för järn
Först och främst finns det många matkällor som innehåller järn. Till exempel finns det gott om järn i kött, fisk, ägg, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker. Ja, du hörde rätt, även gröna bladgrönsaker! Då vet vi var Popeye fick sin styrka ifrån, eller hur?
Matprodukter | Järninnehåll | Andra fördelar |
---|---|---|
Kött | Högt | Protein, zink |
Fisk | Måttligt | Omega-3-fettsyror |
Ägg | Lågt | Protein, biotin |
Fullkornsprodukter | Måttligt | Fiber, B-vitaminer |
Gröna bladgrönsaker | Lågt | Fiber, vitamin C |
Tillskott av Järn
För de av oss som har svårt att få i sig tillräckligt med järn från mat kan det vara en bra idé att fundera på ett järntillskott. Men var försiktig, för mycket järn är inte heller bra. Prata med en läkare eller dietist om detta är rätt för dig.
Så hur får man i sig järn? Genom att äta en balanserad kost rik på järnhaltiga livsmedel och, om nödvändigt, överväga ett kosttillskott och du är på god väg mot optimal hälsa. Låter det bra? Bra, då vet vi det!