Home Blogg Jonas Gardell är ständigt aktuell 

Jonas Gardell är ständigt aktuell 

by Gustav Granberg

Det krävs ett visst mod att utnämna sig själv till drottning. Samma mod krävs för att ställa sig på scen iförd pyjamasbyxor och krona för att underhålla hundratals i publiken. Mod behöver man också när när man ska ge ut böcker om sin barndom eller kämpa för allas lika värde och rättigheter. Mod är viktigt att ha om man ska klara av allt detta. Och mod, det har den ständigt aktuella Jonas Gardell. 

Jonas Gardells känsla för Gud

Jonas Gardells uppväxt präglades av religion. Hans föräldrar tillhörde en baptistkyrka och inom denna frikyrkliga rörelse levde familjen Gardell. Med detta i åtanke är det kanske inte så konstigt att Jonas Gardell ständigt återkommer till sin tro i sitt arbete. Med böckerna “Om Gud” och “Om Jesus” har Gardell undersökt dessa kristendomens grundpelare och spanat efter tecken på deras existenser. 

Jonas Gardell har även flera gånger tagit ställning för homosexuellas rätt, såväl i samhället som inom religiösa samfund. I debattartiklar, Twitter-poster och poddar återkommer Gardell gång på gång till sin övertygelse att homosexuella är minst lika älskade av Gud och att samkönad kärlek på inget sätt strider mot vad som står i Bibeln. Dessa åsikter har väckt motstånd. 

Jonas Gardell räds dock inte meningsmotståndare utan har istället tagit rollen som ansikte utåt för kampen mot homofobi inom kyrkan. 2007 utnämndes Jonas Gardell till teologie hedersdoktor vid Lunds universitet, ett tecken på att hans åsikter och kunskap vunnit mark och uppskattas av många. 

Filmskaparen och författaren Jonas Gardell

Utöver sina böcker om tro har Jonas Gardell utgivit ett flertal böcker. Hans serie om Juha i en “En komikers uppväxt”, “Ett ufo gör entré” och “Jenny” blev väldigt populär. Serien tar upp frågor om mobbing och utanförskap, något som Gardell själv har stor erfarenhet. Den första boken gjordes år 2019 till film av Rodja Sekersöz och huvudrollen spelades av Johan Rehborg. 

En annan uppmärksammad bokserie av Jonas Gardell är “Torka aldrig tårar utan handskar”. I bokserien, som senare blev tv-serie på SVT, berättas historien om alla de unga homosexuella  män som drabbades av HIV under 1980-talet. Gardell beskriver målande det avstånd samhället tog från dessa män och vilket enormt stigma som uppstod. Titeln på böckerna syftar till den felaktiga tron att till och med tårar kunde sprida HIV vidare. I tv-serien gestaltades historiens huvudpersoner av Adam Pålsson och Adam Lundgren. 

Jonas Gardells “Livet är en schlager”

Gardell har även använt mer lättsamma grepp för att prata om utanförskap, homosexualitet och kärlek. Ett exempel är filmen “Livet är en schlager” där den schlagertokiga Mona i smyg skickar in sin brukares egenskrivna sång till Melodifestivalen och kommer med i tävlingen. Filmen blev ytterst populär och hade Helena Bergström i huvudrollen. Titelmelodin till filmen, med namnet “Aldrig ska jag sluta älska dig”, blev en dundersuccé. Med Jonas Gardell som sångare låg låten på Svensktoppen under 22 veckor. “Livet är en schlager” sattes senare upp som musikal.

Återigen spelar Jonas Gardell show för fulla hus

Utöver litterära mästerverk, musik, debattartiklar och tv-serier ställer sig Jonas Gardell gärna på scenen. Hans komiska föreställningar har setts av tusentals personer under åren. Under 2022 spelar han scenshowen “Queen of f*cking everything” och turnerar land och rike runt. Föreställningen påbörjades redan innan pandemin men fick ta en paus för att sedan tas upp igen. Gardell har även ägnat sig en hel del åt stand up comedy, något som skaffat honom en stor och trogen publik. 

Jonas Gardells kärlek till Mark Levengood

Som make till en annan välkänd person har Jonas Gardells privatliv varit spännande för allmänheten. År 1995 registrerades partnerskap mellan Jonas Gardell och Mark Levengood, och 2011 gifte de sig när lagen för samkönade äktenskap ändrades. Paret har ofta gått i bräschen för samkönad kärlek och ställt upp i såväl intervjuer som Pride-paraden. 

Något de däremot är mer försiktiga med är Mark Levengoods och Jonas Gardells barn som de har tillsammans med två kvinnor. Barnen syns inte på Jonas Gardells Instagram och generellt är paret ytterst förtegna kring sina avkommor. Känt är dock att Jonas Gardell är biologisk pappa till parets son och att Mark Levengood är pappa till dottern. Barnen heter Amos och Olga och är idag unga vuxna. Barnens ena kusin, Jonas Gardells systers ena barn, har även hon kända föräldrar. Jonas Gardells syster, Stina Gardell, är en känd dokumentärfilmare och producent. Pappa till Stinas barn var, den nu framlidne, Rikard Wolff.

related posts