Home Blogg Senaste trenden: Silent Party

Senaste trenden: Silent Party

by simon

Det mäktiga fenomenet med tysta fester har på senaste tid blivit en stigande trend, på sociala medier. På Instagram och TikTok sprids videos på dansande, glada människor med LED hörlurar. Många influenser profiler har delat med sig av deras upplevelser vilket har ökat populariteten på denna sortens fest.

Fenomenet som tagit världen med storm

Denna trend har spridits över hela världen och är väldigt populär i större städer bland annat London, Amsterdam, Köpenhamn och New York.

Silent Disco har många fördelar, en som nämns ofta är att man inte stör grannar. Att kunna vara på samma fest med olika musik är också en del av detta som lockar till sig nyfikna festare.

Vad är ett silent disco?

Ett silent disco är i simpelhet precis vad det låter som, ett tyst disco. Det går ut på att när du först kommer dit får du ett par hörlurar som du enkelt kan välja vilken slags musik du vill lyssna på genom ett simpelt knapptryck. Du har inte bara möjligheten att välja vilken slags musik du vill lyssna på utan du styr helt själv över volymen.

Hörlurarna har ofta olika färg på LED lamporna beroende på vilken kanal du väljer. Detta skapar också en specifik rave stämning med de olika ljusen.

Är det ett nytt fenomen?

Silent raves var en väldigt populär aktivitet på 90-talet, det var ett sätt att kunna festa utomhus utan att störa. Många av dessa fester hölls i och runt om skogen vilket gjorde att hörlurarna hjälpte att inte störa de olika djuren som fanns runt omkring. Det gjorde också att fester kunde hållas i ljudkänsliga områden.

Med åren som gått sedan dess har silent discos blivit vad det är idag. Det är flera evenemang runt om i världen varje vecka som har tagit sig an denna ide, oftast är det ett evenemang som dyker upp lite överallt och inte stannar permanent på klubbar. Tema kvällar av denna party sort är oerhört populärt.

Silent disco hemma

Det är vanligt att koppla denna typen av fester till klubbar och stora evenemang, men du kan faktiskt ha det som en hemmafest också. Om du inte har all utrustning själv finns det flertal event planners som erbjuder att hyra ut detta.

Bor du i en lägenhet och inte vill störa dina grannar med hög musik? Då är detta perfekt för att kunna festa långt in på småtimmarna utan att väcka hela trappuppgången.

Förutom att du kan hålla ljudnivån nere så är det också en fantastisk upplevelse att uppleva tillsammans. Det är annorlunda men fortfarande familjärt, en annan fördel är att det är miljövänligare än att ha stora högtalare, hörlurarna drar nämligen mindre ström.

Det är allt fler och fler som anordnar privata silent raves på till exempel deras bröllop, födelsedagar eller studenter. Priset för att hyra utrustning varierar beroende på hur många ni kommer vara och hur mycket utrustning som behövs lånas.

Finns dessa fester i Sverige?

Ofta när vi hör om dessa coola event brukar de vara svåra att hitta i Sverige, just silent disco är något som är relativt lätt att uppleva även här. Möjligheten att hyra och ha din egen fest finns runt om i flera svenska städer, och det blir alltmer vanligt att större evenemang inkluderar denna typen av fest.

Stockholm Pride 2022 är ett av dessa evenemang som inkluderade detta i sitt koncept. Det är inte första året som de använt sig av denna typen av musikfest, de hade nämligen en tyst rave redan 2013 som blev väldigt uppskattad.

Oavsett om du går på ett redan befintligt evenemang eller har din egen fest är detta definitivt ett minnesvärt koncept.

related posts