Home Blogg Varför får man svamp i munnen

Varför får man svamp i munnen

by Gustav Granberg

Vad är svamp i munnen?

Svamp i munnen, eller oral trast som det ofta kallas, är en vanlig förekomst som kan drabba både vuxna och barn. Men vad är det som gör att vi får denna typ av infektion? Egentligen så handlar det inte om att ”få” svamp, utan snarare om att jästsvampen Candida albicans, som normalt finns i munnen, växer okontrollerat och leder till symptom.

Varför får man svamp i munnen?

Denna tillväxt kan vara resultatet av en mängd faktorer som kan påverka jästbalansen i din mun. En försvagad immunförsvar, användning av antibiotika eller kortikosteroider, rökning, torr mun, dålig nutrition eller hormonella förändringar kan alla bidra till en ökning av svampen och därmed orsaka en infektion.

Äldre och personer med vissa sjukdomar, såsom diabetes, är särskilt utsatta. Har du någonsin märkt hur din mun känns efter en lång tid med torr mun? Det är därför folk ofta får svamp i munnen.

Symptom Orsaker Behandling
Vit beläggning på tungan Försvagat immunsystem Antimykotiska läkemedel
Smärtsam mun Överdriven alkoholkonsumtion God munhygien
Röda, känsliga munslemhinnor Äter mycket socker Justerade kostvanor
Blödande tandkött Underliggande sjukdomar som diabetes Medicinsk hjälp

Kan det förebyggas?

Absolut! God munhygien är det första steget för att undvika en obehaglig svampinfektion i munnen. Borsta dina tänder två gånger om dagen, använd en antimikrobiell munvatten, och tänk på vad du äter. Alkohol och socker kan störa balansen i din munflora och göra dig mer mottaglig för infektion. Rökning kan också öka risken, så det är ännu en anledning att sluta.

Är det farligt?

Nej, svamp i munnen är inte direkt farligt, men kan vara mycket obehagligt och smärtsamt. Om det lämnas obehandlat kan det sprida sig till andra delar av kroppen, vilket kan vara farligt för personer med ett försvagat immunsystem.

Som du ser, är det många faktorer som spelar in i varför man får svamp i munnen. Bäst är att hålla god munhygien och hitta balans i din kost om du vill undvika problem med svamp i munnen.

related posts