Home Blogg Vem var gift med Xantippa?

Vem var gift med Xantippa?

by Gustav Granberg

I det medeltida Europa lärde ideologin om amour courtois männen att de blev bättre män genom att ståndaktigt kämpa för en kvinnas kärlek. Inte sällan läser vi om hur männen i den medeltida poesin kallar sig själva ”tjänare” eller ”slav”. Detta syftar på den undergivna roll de antar i förhållande till sin tilltänkta partner.

Poesin beskriver därutöver de vackra ungmörna ofta som grymma och krävande. Xantippa var inget undantag.

Svar på vem som var gift med Xantippa

Även om detaljerna förmodligen inte är så exakta, så förmedlar de källor vi har att svaret på vem var gift med Xantippa faktiskt inte är mindre än Sokrates själv.

Deras förhållande beskriver de som något okonventionellt. Sokrates önskade sig en fru som han kunde öva filosofisk argumentation med. Xantippa anser han tillräckligt smart och eldig.

Sokrates är känd för att ha undervisat Alexander den store (356-323 f.Kr.), Platon, Aristoteles och många fler. Med sin fru övar han på argumentation hemma vilken han sen praktiskt applicerar i debatter med meningsmotståndare.

Tillsammans med sin betydligt yngre fru får han tre barn. Trots deras ständiga konflikter och livliga diskussioner, så är Xantippa trogen sin make och är med honom ända till slutet. När Sokrates döms till döden är hon där med deras tre unga barn och möter honom en sista gång för att ta farväl.

related posts