Home Blogg NHL tabell – hockeytabellen som funnits i över 100 år

NHL tabell – hockeytabellen som funnits i över 100 år

by Jakob Israelsson
HOCKEY1

NHL – denna rafflande hockeyliga! 32 nordamerikanska lag på toppnivå tävlar om den slutgiltiga segern. När man tittar på en tabell för NHL med resultat av säsongens matcher för första gången kan den verka otroligt komplicerad och spretig. Här följer en förklaring om hur man tolkar den men också sammanfattningar av tidigare säsonger.

Snabbfakta om NHL tabell

Vilket lag tog hem segern förra säsongen 2021/2022?Colorado Avalanche besegrade Tampa Bay Lightning i Stanley Cup-finalen med 4–2 och tog därigenom hem sin tredje seger.
Vem har fått flest poäng genom tiderna?Kanadensaren Wayne Gretzky med 2 857 poäng på totalt 1 487 matcher.

Så spelas NHL – hela ligan

En säsong inleds med 82 matcher spelade av 32 lag i grundserien, från och med 2021. Varje lag spelar minst en match hemma och en match borta. Lagen är uppdelade i två så kallade konferenser – östra och västra – med 16 lag vardera, som i sin tur är organiserade genom två underdivisioner i varje konferens. Uppdelningen är geografisk. 

Eastern Conference:

  • Metropolitan Division 
  • Atlantic Division

Western Conference:

  • Pacific Division
  • Central Division

De tre lag som leder hela ligan inom sin division går sedan vidare till slutspel. Vidare går även två så kallade ”wild cards”, som är de två lagen med högst poäng inom sin konferens. Alltså: 3 gånger 4 lag plus 4, totalt 16. Dessa lag spelar sedan fyra rundor turneringar. Det lag med högst poäng i grundserien är alltså inte automatiskt det vinnande laget. Istället är det laget med flest vinster i slutspelen som kammar hem den prestigefyllda bucklan, Stanley Cup. 

Hur räknar man ut poängen för NHL tabell?

Hockeytabellen poängsätts på ett liknande sätt som fotboll, där en vinst ger fler poäng än ett likaresultat och en förlust innebär noll poäng. Dock är man inom nordamerikansk sport inte särskilt förtjusta i oavgjort, något som vi är mer vana vid i Europa. Sedan 2005 är nämligen ett likaresultat förbjudet inom NHL. Om ingen vinnare har kunnat korats vid slutet av ordinarie matchtid förlängs matchen, och om inga avgörande mål görs under den tiden avslutas matchen med straffar. Det förlorande laget får 1 poäng om det avgörande målet gjordes efter förlängningen. Vinnarlaget får 2 poäng oavsett när i matchen vinsten avgjordes. 

Skulle två eller flera lag ha lika många resultatpoäng i grundserien bedömer man vinnarna utifrån följande:

  • Antal spelade matcher – ju färre, desto högre procentuella poäng (kolumn GP)
  • Flest vinster under ordinarie matchtid (kolumn RW i tabellen)
  • Flest vinster minus antalet straffar (kolumn ROW)
  • Flest vunna matcher totalt genom hela ligan (kolumn W)
  • Störst målskillnad, oavsett tidpunkt (kolumn DIFF)
  • Flest antal mål gjorda (kolumn GF).

Poängliga – så fungerar den

I statistiken som förs genom alla NHL-matcher sammanställs också antalet poäng fördelat mellan alla olika spelare. En enskild spelares poäng utgörs både av antalet mål och antalet ”assist”, alltså assisterade mål. Varje mål, som ger en poäng i denna poängliga, kan generera poäng också för en till två spelare som passat pucken fram till målet. 

Den spelare som toppat poängligan sedan årtionden är hockeylegenden Wayne Gretzky, och det kommer nog dröja innan någon annan spelare tar hans plats. Gretzky såg nämligen bland annat till att få sina medspelare att ta på sig olika straffpåföljder, vilket gav honom mer tid på isen och fler skottillfällen. Han fick även pluspoäng på grund av det dåvarande systemet som gav poäng under power play. Sättet att räkna poäng har utvecklats och förändrats genom NHL:s historia.

Ständigt ändrade regelverk påverkar NHL tabell

NHL är ökända för att ständigt ändra på reglerna kring spelet. Antalet medverkande lag har till exempel förändrats över tid. Från 4 lag vid starten 1917 till 30 lag säsongen 2000/2001. År 2017 tävlade ytterligare ett lag, Vegas Golden Knights, och inför säsongen 2021 tillkom Seattle Kraken, som blev det 32:a laget att spela i ligan.

Så, vilket lag kommer att kamma hem den prestigefyllda Stanley Cup-segern vid säsongens slut 2023? Kanske kommer vi att se en repris från 2018 då de två lag som tog sig vidare till det sista slutspelet, Vegas Golden Knights och Washington Capitals, hade placeringen 5 respektive 6 på tabellen i grundserien. Eller så blir det en repris från 2019, då St Louis Blues kammade hem sin första Stanley Cup någonsin, efter att ha placerat sig på plats 12 i grundserien, hela 29 poäng bakom favorittippade Tampa Bay Lightning.

related posts