Home Guider Välj en bra Mörkerikare – Så här gör du

Välj en bra Mörkerikare – Så här gör du

by Gustav Granberg

En mörkerkikare är ett måste för dig som jagar när det är mörkt. Mörkerkikare jakt används under dåliga ljusförhållande och beroende på hur pass dåligt ljus du ska använda den i finns det olika kategorier. En ljudförstärkande kikare är den rätta att använda när du ska jaga på natten eller när det princip är helt mörkt.

Ska du endast använda kikaren i skymning, dag eller gryning går det att använda en vanlig kikare med god ljusstyrka. Ljusstyrkan avgörs av kikarens ljustransmission, hur stor del av ljuset som kikarens optik släpper genom samt av utträdespupillen som avgör förhållandet mellan förstoringen och frontlinsen storlek.

Så fungerar en mörkerkikare

En mörkerkikare kan fungera på olika sätt beroende på vilken teknologi som används, för mer information rekommenderar vi mörkerkikare.nu.

Mörkerkikare med night vision: Denna typ av kikare är ljusförstärkande och förstärker det den lilla befintliga ljuset så du kan se i mörkret. Den fungerar perfekt på kvällen och natten. Det räcker med endast ljuset från månen eller stjärnhimmeln för att du ska få en klar och tydlig bild ute i mörkret. Är det helt kolsvart ute kan det bli problem med dessa kikare. Eller om det skulle finnas en väldigt stark ljuskälla någonstans eftersom ljuset förstärks väldigt mycket i denna modell av kikare.

Termisk nattkikare: Den termiska mörkerkikaren baserar sin bild på värme. Det som alstrar mest värme lyser mer än dess omgivning. Djur är betydligt varmare än naturen runt omkring och är därför enkla att upptäcka med denna teknik. Mörkersikten är inte alls beroende av ljus så det spelar ingen roll om det är helt mörkt ute. En termisk mörkerkikare är bäst på att upptäcka djur i mörkret men de ger inte alls lika detaljerade bilder som en vanlig nattkikare gör och de är dessutom dyrare.

Vilken kikare är bäst?

Vilken kikare som är bäst för dig är svår för oss att säga det beror nämligen på vad du ska använda den till och var. Det finns även en stor prisskillnad mellan olika modeller så ett tips är att bestämma dig för en budget innan du börjar leta. På så sätt vet du inom vilka prisgränser du ska hitta din kikare.

Välj ut några favoriter och jämför sedan dessa mot varandra, titta på mörkerkikare test och användares omdöme för att skapa dig en bra bild över de olika modellerna.

Vem är i behov av en mörkerkikare?

Den passar alla som gillar att vara ute på natten och utforska naturen. Är du jägare är den extra viktigt eftersom skogar kan bli mörka och i mörkret räcker inte dina egna ögon till. Även fågelskådare eller den som kampar kan ha användning av en mörkerkikare.

related posts